Nuttige informatie

Marketing

Baken je werkgebied af.

Je kunt niet overal goed in zijn. En ook al heb je kennis van heel wat vakgebieden, het komt het bij de klant al gauw ongeloofwaardig over. Baken daarom je werkdomein duidelijk af. Geef aan waar je goed in bent en positioneer jezelf als specialist. Je onderscheidt jezelf van andere freelancers en creëert hiermee je eigen USP (Unique Selling Point).

Durf ook nee te zeggen

Bepaalde opdrachten liggen je beter dan andere. Durf ook eens nee te zeggen tegen een opdracht. Bijvoorbeeld als een opdracht eigenlijk niet in de vakgebied ligt of totaal niet interessant is. Ga dus niet in op alles dat inkomsten oplevert. Dit soort keuzes helpt je vooral om op de langere termijn een gezonde business uit te bouwen.

Prospecteer ook in drukke tijden

Dit is een klassieker. Als je veel werk hebt dan staat prospectie vaak onderaan je To Do lijstje. Als je opdracht of drukke periode achter de rug is sta je ineens met lege handen. En het duurt vaak een hele tijd voordat een prospect een klant wordt. Besteed daarom ook in drukke tijden aandacht aan het zoeken van nieuwe klanten.

Zorg goed voor je bestaande klanten.

Eén van de makkelijkste én goedkoopste dingen die je kunt doen om nieuwe klanten te krijgen is goed zijn voor je bestaande klanten. Het is zoveel makkelijker om een bestaande klant tevreden te houden dan om een nieuwe klant binnen te halen. Een klant die je al hebt hoef je niet meer te overtuigen, daar hoef je alleen goed voor te zorgen. En elke klant wil graag het gevoel hebben dat zij belangrijk zijn voor je. En daar komt nog bij dat een tevreden klant jou eerder zal aanraden! Bij lopende projecten kun je je klanten spontaan bellen om te vragen of zij nog iets nodig hebben, want je hoeft niet te wachten totdat zij jou bellen. Of stuur je bestaande klanten een persoonlijke e-mail om een fijne zomer te wensen. Er zijn genoeg manieren om te laten weten dat je voor ze klaar staat.

Tarieven

Als freelancer wil je toch minimaal hetzelfde verdienen als in loondienst én al je kosten terugverdienen. Het liefst nog iets meer natuurlijk. Maar hoe bepaal je wat je diensten waard zijn? Met een te hoog tarief prijs je jezelf uit de markt. Een te lage vraagprijs kan het idee geven dat je werk weinig waard is.

Per uur of per opdracht

Je bepaalt als freelancer je eigen tarief. Meestal bereken je een prijs per uur. Maar soms wil een klant liever een totaalprijs voor de hele opdracht. Dan maak je vooraf een inschatting hoeveel tijd de opdracht kost en welke kosten je maakt voor bijvoorbeeld materiaal of meerwerk.

Je tarief bepalen

Kijk niet alleen naar het bedrag dat u nodig heeft om van te leven. Uw tarief moet ook in de markt passen, anders komt u nooit aan opdrachten. Maar kijk verder dan uw concurrenten: misschien zijn uw illustraties veel unieker of heeft u jarenlange ervaring als psycholoog, dat is ook iets waard. Vergeet niet dat u ook kosten maakt die u niet direct bij opdrachtgevers kunt declareren, zoals pensioenkosten, belastingen of de afschrijving van uw auto en computer.