FAQ

Wat is een freelancer?

Een freelancer is een kleine zelfstandige met een eigen btw-nummer (uitgezonderd van enkele beroepsgroepen). Een freelancer stuurt een opdrachtgever een factuur voor de geleverde diensten. Als freelancer kun je zowel ter plaatse werken als vanuit thuis.

Hoe werkt deze website?

Deze website brengt freelancers en opdrachtgevers op een efficiënte manier met elkaar in contact. Een opdrachtgever plaatst een opdracht of zoekt rechtstreeks naar freelancers in de database. Geïnteresseerde freelancers reageren vervolgens op de opdracht. De verdere afspraken over tarieven en dergelijke regelen de opdrachtgever en freelancer onderling.

Wat voor soort opdrachten kan ik via deze website vinden?

Via ‘Ikbeneenfreelancer.com’ vind je vooral opdrachten voor:

 • Grafische vormgevers
 • Vertalers
 • Copywriters
 • Marketeers
 • Informatici
 • Webbouwers
 • Fotografen
 • Administratieve krachten
 • Consultants
 • Trainers

Hoeveel bedragen de kosten voor freelancers?

Freelancers betalen 70 euro per jaar om onbeperkt te kunnen reageren op opdrachten. Voor dit bedrag krijgen ze ook een uitgebreide profielpagina en worden ze opgenomen in de database van freelancers. Ook freelancers die niet lid zijn van deze site kunnen de opdrachten inzien, ze kunnen alleen niet reageren op opdrachten.

Hoeveel bedragen de kosten voor opdrachtgevers?

Opdrachtgevers betalen geen kosten voor het gebruik van deze website. Als we dit wel zouden doen dan komen er veel te weinig opdrachten binnen en dan is de site niet meer interessant voor freelancers

Hoe kan ik mijn lidmaatschap opzeggen?

3 weken voordat het lidmaatschap afloopt ontvang je van ons een mail met de melding dat het lidmaatschap binnen 3 weken afloopt. We sturen dan tevens een pro forma factuur mee voor het volgende jaar. Als je deze factuur betaalt voordat het lidmaatschap afloopt dan kun je gebruik blijven maken van deze website. Je ontvangt dan een officiële factuur per mail. Als deze pro forma factuur niet betaald wordt dan annuleren we gewoon het lidmaatschap.

Waarom keuren jullie eerst alle opdrachten voordat ze geplaatst worden?

In het verleden hebben we regelmatig opdrachtgevers gehad die zich niet aan de regels hielden. Ze plaatsen bijvoorbeeld opdrachten voor vast dienstverband of ze maken vooral reclame voor zichzelf. Door een extra controle in te bouwen kunnen we dit voorkomen.

Wie is de initiatiefnemer van deze website?

Ikzoekeenfreelancer.com is in 2007 opgericht door Ankie Duis. Ze was toen zelf een freelance marketeer en vroeg zich af waarom er in België geen website bestond die freelancers en opdrachtgevers samenbrengt. Ikzoekeenfreelancer.com werd al snel het grootste platform voor freelancers en opdrachtgevers van België.

Waarom krijg ik geen 50% korting meer als Unizo-lid?

Unizo heeft besloten om geen samenwerking meer aan te gaan met externe partijen zoals ons. Dit is de reden dat we geen korting meer kunnen geven aan hun leden. We hebben inmiddels wel andere interessante ledenvoordelen voor freelancers.

Waarom is deze website volledig vernieuwd?

Met deze vernieuwde website hebben we heel wat verbeteringen door kunnen voeren:

 • Freelancers en opdrachtgevers hebben een eigen website gekregen.
 • Alle opdrachten worden voortaan door ons gekeurd voordat ze geplaatst worden.
 • Freelancers kunnen nu alle opdrachten inzien, ook als ze geen betalend lidmaatschap hebben.
 • De hele website is gebruiksvriendelijker geworden

Waarom moet ik een nieuw wachtwoord aanvragen met de vernieuwde website?

Het oude wachtwoord is inderdaad niet meer geldig. Uit veiligheidsoverwegingen hebben we ervoor gekozen om met nieuwe wachtwoorden te werken voor de nieuwe website.